OSB плоскости

03. OSB или шперплат

OSB и шперплат – „за“ и „против“

Най-вероятно сте запознати със шперплата като основен композитен дървесен продукт за целите на строителството. В края на 70-те години на 20 век се появи нов продукт – OSB, чиито способности се конкурират с тези на  шперплата.

Шперплат и OSB са здрави, издръжливи и дълготрайни, така че не е нужно да се притеснявате при тяхното приложение. Но като с всеки друг дървесен продукт, се разширяват, когато се намокрят, затова първо трябва да се уверите, че избирате правилния клас.

Ако желаете клас, които ще ви осигури възможност за хидроизолация, трябва да бъдете много внимателни с OSB панела, да не го режете, за да не нарушите хидроизолационните му способности. OSB има свойството да набъбват по краищата, когато бъдат изложени на действието на вода, но за разлика от шперплата са устойчиви на влажност. При правилно съхранение на сухо, правилна инсталация, подходяща вентилация на покрива и прилагането на пароизолация ще спомогне за предотвратяване на подуването на ръба на OSB под тънкия слой керемиди.

Един от най-големите недостатъци на OSB е необратимото подуване на ръба. Производителите са се постарали да се справят с този проблем, като покриват краищата на панела по време на транспортиране. Но строителите не могат да се ограничат в използване на целите листове OSB и са принудени да ги срязват, което нарушава тяхната водоустойчивост и при дъжд, когато плоскостите все още не са покрити от керемиди има опасност да се надуят.

При накисване на OSB навлизането на вода отнема значително време, както и процеса на нейното напускане е бавен. Колкото по-дълго водата остава в рамките на OSB, толкова по-вероятно е те да изгният. Дървесни видове оказват значително въздействие. Ако OSB е направена от трепетлика или топола, той има нулева устойчивост по отношение на физически разпад. Много от западните гори, използвани за производството на шперплат имат умерена устойчивост на гниене.

OSB  е материал на инженерното производство. Разделянето на слоеве е на практика невъзможно и не трябва да се притеснявате когато забивате пирони.

Повечето панели шперплат са произведени така, че всеки лист да отговаря на минималните стандарти. OSB е средно със 7% по-малко твърд, но това не може да се почувства когато се върви по под, покрит със OSB плоскости. Малки дървета могат да бъдат използвани, за да направи OSB. Дървесни влакна се използват по-ефективно в OSB плоскостите.

В човешкатата природа е да се страхуваме от използването на нов продукт. Собствениците на къщи очакват от строителите,  да изберат материали, които се представят добре. На строителите им трябва уверение от страна на производителите, че новите продукти ще работят, а производителите не са винаги прави.

По отношение на цената, ако трябва да се сравняват OSB и шперплата, то плоскостите OSB са по-евтиния вариант. За разлика от него обаче, те не могат да се използват при изграждане на кофраж.

Пазарните данни показват, че преминаването от шперплат към OSB сред строителите е нередно, но едно нещо е сигурно: OSB е бъдещето. OSB продуктите ще се подобряват. Производството в бъдеще ще отразяват нуждите на пазара. Може би дебелината на плоскостите ще бъде включена в бъдещите стандарти за изпълнение. Производителите могат да създадат панели, които да се противопоставят на висока относителна влажност и да имат по-здрава повърхност. Става въпрос на ефективността на разходите при производството и потребителите ще са тези, които ще диктуват крайния продукт.