OSB плоскости

04. Каква е технологията на производство на OSB?

Какво е необходимо за производство на osb плоскости

За производството на OSB се използва дървен материал от дървета, които растат бързо и устойчиво, като топола, трепетлика, бор и други. Процесът на производство на OSB включва рязане на дървените трупи на дълги частици от 40 до 120 мм дължина и дебелина 0.4 – 0.8 мм, след това дървесните частици се изсушават до влажност 3,5% и се сортират по размер. Изсушените частици се олепиляват и подреждат надлъжно и напречно, като така получения килим се подлага на термична обработка при високо налягане. Плочата се калиброва и формира в желани от клиента размери.

Някои производители третират дървените стърготини с различни съединения, които са токсични за термити, дървояди, плесени и гъбички, но в дози, които не са опасни за бозайници.

Здравина на OSB, идва основно от непрекъснатите дървесни влакна, преплитането на дълги нишки, както и от градуса на ориентиране на снопчетата в повърхностните слоеве. Водоустойчивостта на смолата и възможността да се нагрява, комбинирана със сноповете дървени нишки, осигурява вътрешна сила, твърдост и устойчивост на влага на OSB плоскостите.