OSB плоскости

01. Какво представлява OSB?

OSB – плоскости с много приложения

osbOSB (Oriented Strand Board) e дървесна плоскост с подредени по дължина дървесни частици в лицевите слоеве и напречно в средния слой. Със своя дебют през 1978 г. OSB плоскостите бързо стават неразделна част от масовото производство.

Те се изработват от тънки, правоъгълни, напречно ориентирани слоеве дървени ленти, които са компресирани и свързани заедно с восък и смола (95% дърво, 5% восък и смола). Слоевете са създадени от нарязване на дърво под формата на ивици, които се пресяват след това. Броят на поставените слоеве се определя отчасти от дебелината на панела, но се ограничава и от оборудването, с което разполага производителя. Отделни слоеве, обаче, също може се различават по дебелина, за да има готовия панел различни размери (обикновено, 15 см слой се използва за производство на 15 мм дебелина на панела). Слоевете се поставят в топлинна преса, за да се компресират дървените частици чрез загряване и втвърдяване на смолата.

OSB плоскостите могат да се различават по своята твърдост, издръжливост, дебелина и размер на панела, в зависимост от начина на производство. OSB плоскостите нямат кухини и са устойчиви на вода, но въпреки това не се препоръчват за външна употреба. Готовият продукт се характеризира с подобни на шперплата свойства, но е по-евтин. Приети са 2 начина на обозначение : OSB – 2 (обикновено) и OSB – 3 (влагоустойчиво).

Някои производители третират дървените стърготини с различни съединения, които са токсични за термити, дървояди, плесени и гъбички, но в дози, които не са опасни за бозайници.

OSB плоскостите се използват в строителната, мебелната и опаковъчната индустрия. OSB е алтернатива на шперплата, за производството на които се използва едра дървесина. Предимството, което ги прави толкова популярно средство в производството е по-големият размер на плоскостите, спомагащ да се увеличи производителността и да се снижат производствените разходи.

За разлика от шперплата за OSB е характерно, че се използва по-евтина и по-нискокачествена суровина, която се оползотворява на 100%.

Шперплата и масивната дървесина също имат недостатъци, които не съществуват при OSB, това са чепове и напуквания. Качеството на плоскостите е гарантирано, защото те са резултат на строго контролиран производствен процес.